logo
Συνεχίστε στο περιεγχόμενο
11η Πιστοποιημένη Εκπαίδευση Προληπτικής Συντήρησης με Υπερήχους →

Αναβάθμιση Βιομηχανικού Ανεμιστήρα για Βελτιωμένη Απόδοση, Αξιοπιστία και Αποτελεσματικότητα

Καθώς οι βιομηχανικοί ανεμιστήρες λειτουργούν μέσα σε ένα σύστημα ροής, αναπόφευκτα συμβαίνουν φθορές και ζημιές. Υπολείμματα συσσωρεύονται σε εσωτερικά εξαρτήματα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αποτελεσματικότητα και η απόδοση. Δύσκολες συνθήκες όπως οι ακραίες θερμοκρασίες, η υψηλή υγρασία, ή ακόμη και ορισμένα περιβάλλοντα ήχου μειώνουν την απόδοση, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του ανεμιστήρα με την πάροδο του χρόνου. Αυτό οδηγεί σε υψηλότερο κόστος συντήρησης και αυξημένο κόστος λειτουργίας λόγω υπερβολικής ζήτησης ενέργειας.

Εξοπλισμός που δεν σχεδιάστηκε σωστά ή συντηρήθηκε ανεπαρκώς μπορεί να φθαρεί ή να αποτύχει πρόωρα στο εγκατεστημένο περιβάλλον του. Επιπλέον, καθώς οι απαιτήσεις παραγωγής εξελίσσονται, οι απαιτήσεις για παροχή αέρα μπορεί να αλλάξουν, απαιτώντας υψηλότερες πιέσεις και ροές. Όλα αυτά τα σενάρια μπορεί να υποδεικνύουν ότι είναι ώρα για αναβάθμιση του εξοπλισμού.

Τι περιλαμβάνει μια προσαρμογή

Η απάντηση μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τις συγκεκριμένες απαιτήσεις εφαρμογής και την κατάσταση του υπάρχοντος εξοπλισμού. Η εγκατάστασή ενδέχεται να απαιτεί μόνο ορισμένα νέα εξαρτήματα, ή μιά πλήρης ανακατασκευή μπορεί να κριθεί απαραίτητη για την επίτευξη βέλτιστων επιπέδων λειτουργίας, απόδοσης και αξιοπιστίας.

Ένας τεχνικός πεδίου θα εξετάσει τις συνθήκες λειτουργίας της εγκατάστασης και θα χρησιμοποιήσει πληροφορίες από την τρέχουσα απόδοση του ανεμιστήρα για να προσφέρει τροποποιήσεις σχεδιασμού και υλικού ή βελτιώσεις που θα αυξήσουν την απόδοση του ανεμιστήρα και θα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του.

Κατηγορίες αναβαθμίσεων ανεμιστήρων

1.Αντικατάσταση

Η αντικατάσταση είναι ο πιο κοινός τύπος έργου aftermarket και περιλαμβάνει την αντικατάσταση φθαρμένου εξοπλισμού και κατεστραμμένων εξαρτημάτων. Ένα έργο άμεσης αντικατάστασης μπορεί να κυμαίνεται από την απλή αντικατάσταση μερικών εξαρτημάτων στο υπάρχον σύστημά έως την αντίστροφη μηχανική εξαρτημάτων για απαρχαιωμένο εξοπλισμό από έναν κατασκευαστή που δεν υπάρχει πλέον έως την αντικατάσταση ολόκληρου του συστήματος μετά από μια καταστροφική βλάβη.

2.Αναβαθμίσεις απόδοσης

Πολλοί χρήστες διαπιστώνουν ότι χρειάζονται καλύτερη απόδοση από τους ανεμιστήρες τους, πέρα από αυτό που μπορεί να προσφέρει η άμεση αντικατάσταση ανταλλακτικών.

Οι αναβαθμίσεις απόδοσης συχνά περιλαμβάνουν μηχανική ανάλυση για τον προσδιορισμό μιας λύσης για την αύξηση ή τη μείωση της παροχής ή της πίεσης και την αύξηση της απόδοσης του ανεμιστήρα για χαμηλότερο λειτουργικό κόστος.

Ανάλογα με την εφαρμογή, το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί τροποποιώντας τον υπάρχοντα ρότορα , παρέχοντας ένα νέο ρότορα τοποθετημένο εκ των υστέρων στο υπάρχον περίβλημα ανεμιστήρα ή παρέχοντας ένα εντελώς νέο σύστημα.

3.Μηχανικές αναβαθμίσεις

Οι μηχανικές αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν αλλαγή σχεδιασμού ή/και αναβάθμιση υλικού για την επίλυση προβλημάτων κόπωσης ή φυσικών συχνοτήτων στον εξοπλισμό.

4. Αναβαθμίσεις διάβρωσης ή τριβής

Για να αποφευχθεί η διάβρωση, μπορεί να χρειαστεί αλλαγή στο βασικό υλικό (για παράδειγμα, ένα υλικό κράματος πιο κατάλληλο για το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί ο εξοπλισμός). Άλλα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν την εφαρμογή ανθεκτικών στη διάβρωση επικαλύψεων όπως εποξικές ρητίνες, πολυουρεθάνη, φαινολική επίστρωση κ.λπ.

5.Προσθήκη δυνατοτήτων απομακρυσμένης παρακολούθησης κατάστασης

Η παρακολούθηση κραδασμών, θερμοκρασίας, ροής και πίεσης μπορεί να προστεθεί για την απομακρυσμένη παρακολούθηση της κατάστασης και της απόδοσης του συστήματος. Τα οφέλη περιλαμβάνουν έγκαιρη διάγνωση βλαβών, βελτιστοποιημένη κατανάλωση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο και αυξημένη συνολική αξιοπιστία του συστήματος. Όλοι οι βιομηχανικοί ανεμιστήρες έχουν ένα βασικό επίπεδο δόνησης και θερμοκρασίας στο οποίο συνήθως συσσωρεύονται, εξαντλούνται και λειτουργούν. Αυτές οι τιμές αναφοράς διαφέρουν ανά κλάδο και καθορίζονται από τα πρότυπα ISO.

Ενώ ορισμένες διακυμάνσεις στη δόνηση και τη θερμοκρασία είναι φυσιολογικές και οι μεμονωμένες αιχμές μπορεί να μην προκαλούν ανησυχία, οι συνεχείς αλλαγές στη τιμή αναφοράς είναι συχνά η πρώτη ένδειξη ενός πιθανού προβλήματος. Η υπερβολική υγρασία και τα μεγάλα, ανομοιόμορφα φορτία σκόνης στην πτερωτή του ανεμιστήρα θα αυξήσουν σταδιακά τους κραδασμούς, μειώνοντας την απόδοση και τελικά θα οδηγήσουν σε πρόωρη φθορά του ανεμιστήρα ή απροσδόκητη βλάβη. Η απομακρυσμένη παρακολούθηση προσδιορίζει προληπτικά την ανοδική τάση των κραδασμών, έτσι ώστε να μπορεί να διερευνηθεί και να επιλυθεί προτού προκληθούν μεγάλες ζημιές.

Για να γίνει αυτό, τοποθετούνται αισθητήρες κραδασμών και θερμοκρασίας στον άξονα του ανεμιστήρα και τα ρουλεμάν για την παρακολούθηση των αλλαγών και τα όρια ρυθμίζονται για να ενεργοποιούν ειδοποιήσεις εάν η θερμοκρασία ή οι κραδασμοί υπερβαίνουν τα καθορισμένα όρια. Στη συνέχεια, το προσωπικό μπορεί να παρακολουθήσει την ειδοποίηση για να διαγνώσει και να επιλύσει γρήγορα το πρόβλημα προτού κλιμακωθεί. Αυτό ονομάζεται προγνωστική συντήρηση.

Ενώ τα σχέδια προληπτικής συντήρησης βασίζονται στην τακτική, προγραμματισμένη συντήρηση, η προγνωστική συντήρηση χρησιμοποιεί δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από τον ίδιο τον εξοπλισμό για να προβλέψει αξιόπιστα και να αποτρέψει σημαντικά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε δαπανηρές απρογραμμάτιστες διακοπές λειτουργίας. Η προγνωστική συντήρηση εξαλείφει επίσης το ανθρώπινο λάθος κατά τη λήψη ή την ερμηνεία των δεδομένων για τη μείωση του κίνδυνου ακριβών λαθών.

Με δεδομένα που συλλέγονται μέσω απομακρυσμένων αισθητήρων, οι χρήστες μπορούν επίσης να μετρήσουν και να βελτιώσουν τη συνολική αποτελεσματικότητα του εξοπλισμού (OEE), η οποία είναι ο υπολογισμός της συνολικής διαθεσιμότητας, απόδοσης και ποιότητας παραγωγής.

Με δεδομένα ροής αέρα και πίεσης σε πραγματικό χρόνο, οι χρήστες μπορούν να αναγνωρίσουν γρήγορα πότε ένας ανεμιστήρας λειτουργεί αναποτελεσματικά και αντλεί περισσότερη ισχύ από ότι χρειάζεται. Για παράδειγμα, εάν η πίεση υπερβαίνει ένα καθορισμένο όριο, η αλλαγή ενεργοποιεί μια ειδοποίηση στο προσωπικό για να διερευνηθεί γιατί ο ανεμιστήρας λειτουργεί αναποτελεσματικά, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που προκαλεί υπερβολική κατανάλωση ρεύματος.

Τακτικά στέλνουμε email με χρήσιμα άρθρα & πληροφορίες για τη βιομηχανία και τη συντήρηση. Εγγραφείτε:

Weardc

WearDC

Σε ένα πρόγραμμα διαγνωστικής συντήρησης η εκτέλεση μετρήσεων ήταν πάντα μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Όχι πια. Το WearDC, είναι το σύστημα διαγνωστικού ελέγχου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα από όλους.

Περισσότερα

Maintnode

Maintnode

Ένα μόνιμα εγκατεστημένο σύστημα για τις πιο απαιτητικές εφαρμογές. Μετρήσεις από πολλαπολούς αισθητήρες και δεδομένα από τα συστήματα της παραγωγης δίνουν πλήρη εικόνα για την κατάσταση του εξοπλισμού.

Περισσότερα